„Напредъкът на България в областта на съдебната реформа е осезаем и това го виждаме не само в Германия, но се вижда и от останалите страни-членки на Европейския съюз.“ С тези думи германският федерален министър на правосъдието и на защитата на потребителите Хайко Маас приветства в Берлин българския заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщи Министерството на външните работи. „Радвам се, че Екатерина ще продължи да се занимава с реформата, защото именно тя я започна“, добави той. Маас и Захариева обсъдиха още редица въпроси от двустранен интерес, както и хода на актуалните досиета в областта на правосъдието, обсъждани от министрите на правосъдието на ЕС.

Екатерина Захариева снимка: БГНЕС

Екатерина Захариева
снимка: БГНЕС

Маас изтъкна, че германската страна ще продължи да помага с експертиза на българското Министерство на правосъдието във връзка с предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. От своя страна Захариева му благодари за отличното сътрудничество – Германия изпрати прокурор, който участва в експертната мисия за изготвяне на независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата, а правосъдното министерство в Берлин обучаваше български юристи, един от които вече работи по въпросите на Председателството в сектор „Правосъдие“ в постоянното ни представителство в Брюксел.
Хайко Маас помоли министър Захариева да информира министъра на правосъдието Цецка Цачева, че вратите на неговото министерство в Берлин са винаги отворени за нея и за нейния екип.

съд

В рамките на официалното си посещение в Берлин вицепремиерът Захариева се срещна и с председателя на фондация „Конрад Аденауер“ д-р Ханс-Герт Пьотеринг.
Министър Захариева се срещна и с д-р Кристоф Хойзген, съветник на канцлера Ангела Меркел по външнополитически въпроси, и с д-р Уве Корсепиус, съветник на канцлера по европейските въпроси.


Leave A Reply