Пентагонът съобщи, че правителството на САЩ ще започне да предоставя леко оръжие на кюрдските бойци, борещи се срещу „Ислямска държава“ в Северна Сирия. Това ще се случи преди готвената офанзива за освобождаването на град Ракка, последният бастион на ислямистите в Сирия. Смята се, че въоръжаването на сирийските кюрди ще предизвика гнева на Турция, предаде AFP, цитирани от Фокус.

„Започваме да предоставяме леко оръжие и превозни средства на кюрдските елементи от Сирийските демократически сили“, заяви прессекретарят на Пентагона майор Ейдриън Ранкин-Галоуей. „Оръжията включват автомати АК-47 и леки картечници“, уточни той.

снимка: EPA/AHMED JALIL

снимка: EPA/AHMED JALIL

Миналият месец президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри въоръжаването на бойците от кюрдските Отряди за народна самоотбрана, предизвиквайки осъждане от страна на Турция. Анкара сочи, че Отрядите са свързани със сепаратистите от ПКК на турска територия.

Правителството на САЩ се опитва да успокои турското правителство, сочейки, че ще се следи оръжието да не попада на територията на Турция. Пентагонът настоява, че Сирийските демократични сили са единствената наземна сила, която в момента може да се превземе град Ракка от терористите.


Leave A Reply