Запознайте се с Флорин. Неговата съдба е позната на хиляди българи, румънци, поляци, чехи и други европейци от Източна и Югоизточна Европа. Флорин Морариу работи като пекар в Лондон и е мигрант от Румъния. Флорин е избягал от родния си град Яш в Североизточна Румъния на границата с Молдова, за да търси препитание за себе си и семейството си и благодарение на членството на страната му в Европейският съюз той е успял да си намери работа във Великобритания.18766121_170394016826656_5098637518623374554_n

Румънецът работи като пекар в пекарна „Bread Ahead“ в непосредствена близост до Лондон Бридж. Изкарва с честен труд парите си и не разчита на социални помощи. Най-вероятно е избран чрез интервю или с препоръка. Преборил се е за позицията си благодарение на възможности, работоспособност или желание.

Флорин Морариу освен обикновен мигрант от Румъния в последните дни се превърна и в герой в лицето на мнозина. Пекарят от град Яш е бил на работа нощна смяна по време на терористичните атаки в Лондон преди няколко дни, при които бяха убити 7 души, 48 души бяха ранени, а състояние на 18 от тях остава тежко. Терористите са гонели и наръгвали хора с ножове пред пекарната му, докато те панически са бягали в хаос.

Всичко се случва пред очите му. Самият той в интервю след атаката признава, че от начало се е уплашил. „Когато излязох пред пекарната и видях двама терористи да пробождат хората с ножове замръзнах на място. Стана ми жал за жертвите. От начало не знаех как да реагирам, но разбрах, че и аз съм в опасност“. Тогава румънецът е проявил решителност и е замерил един от нападателите със щайга от пекарната. След като го е зашеметил, той е взел втора щайга и ударил в главата терориста с нея. nintchdbpict0003289244421

След това Флорин бързо приютил повече от 20 човека на сигурно в пекарната и я затворил и спуснал щорите. В следващите мигове румънецът заснема видео във фейсбук, в което бяга по улиците на Лондон заедно с полицията и предупреждава, че има терористична атака. Във видеото се чува още как иска от полицията оръжия, за да защити пострадалите от последващи атаки.

След атаката множество свидетели разказват за смелата му постъпка и го обявяват за герой, а самият Флорин скормничи. В интервю той заявява, че не се смята за герой и не желае награди или пари за постъпката си. „Единственото нещо, което искам е някаква защита, защото се притеснявам, че може да съм мишена на отмъщение“, заявява той в интервю за местно радио и допълва, че е малко разочарован от местните власти. „Опитах се да направя нещо добро, да постъпя правилно, но никой от полицията не ми се обади да ми предложи протекция“.londonattackersnew-y4mzbzlo17mz8rj2do2_ct620x465

Няколко дни след атаката в Лондон имената на двама от нападателите също са известни. Те също са мигранти като Флорин, само че не от Източна Европа, а от Близкия изток. Запознайте се с 27-годишният Хурам Шазад Бат, роден в Пакистан и известен на британските служби за сигурност и 30-годишният Рашид Редуан мароканец, живеещ в Дъблин, Ирландия. Тези мигранти, за разлика от хилядите европейски граждани на Румъния, България, Полша и други страни в Европа, не са проблем за британските политици и власти. Те не присъстват като проблем в политическите им кампании, никой не говори по медиите, че те им отнемат работните места, никой не говори за тях, че ще ги гони от Великобритания. Те не са проблем за Тереза Мей и Найджъл Фарадж и другите подобни политици на острова.

За разлика от румънеца Флорин, Рашид и Хурам не са се страхували какво ще стане с работата им и статута им в страната след Брекзит, защото очевидно те не са проблем за британските власти. И днес той- румънският мигрант, крадецът на работни места, основният проблем на Великобритания, основната причина за излизането на кралството от Европейският съюз, се оказва градски герой. Един от малкото цивилни, които се осмелиха да с опълчат лице в лице с терористите Рашид, Хурам и другите им съучастници.17990875_147300835802641_5714125258671849673_n

Мигрантът от Яш спаси десетки хора със смелостта и себеотрицанието по време на атаката на добре приеманите мигранти от Близкия Изток Рашид и Хурам. Рашид и Хурам, които от благодарност към страната, която ги е приютила с широко отворени обятия, дала им е работа и нормален живот, нападат и избиват невинни хора.

WITH STORY BRITAIN EU FUTURE - In this May 20, 2016 file photo, British politician and leader of the UKIP party Nigel Farage holds up a placard as he launches his party's campaign for Britain to leave the EU, outside the EU representative office in London. Working on how Britain might extricate itself from the EU and whether Europe would unravel in its absence is about as easy as predicting how Britons will vote on June 23, 2016. (AP Photo/Alastair Grant, File)

Photo/Alastair Grant

Скоро Великобритания ще осъществи желанието си и ще излезе от Европейския съюз, който беше така лош към тях и не им позволяваше да изгонят европейските граждани, които свободно идват и работят в страната им. Вече няма да има ограничение и могат да изгонят мигрантите европейци. Дали ще е Флорин от Яш или например Цветан от Ямбол няма значение. Все пак те са основният им проблем. Нали?


Leave A Reply