Година след референдума във Великобритания за членството в Европейския съюз в Брюксел днес започват преговорите за Брекзит. Очаква се Великобритания да напусне ЕС в края на март 2019 г. – две години след като Тереза Мей стартира официално процедурата по излизането на Великобритания от Европейския съюз на 29 март тази година. Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит.

Сред основните точки е изискването ЕС да договори условията по организираното излизане на Великобритания от блока, като първо определи как гражданите на Великобритания и ЕС, фирмите и други юридически лица ще бъдат засегнати и как Великобритания ще се отдели от ЕС.

Флаговете на ЕС и Великобритания Снимка: telegraph

Флаговете на ЕС и Великобритания
Снимка: telegraph

ЕС ще обсъжда бъдещите си отношения с Великобритания „само в светлината на постигнатия напредък“ по тези въпроси, се казва в стратегията за преговорите. Първи приоритет на ЕС ще бъде гарантиране на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, съответно правата на британските граждани в страни от ЕС. Великобритания ще трябва да уреди всякакви финансови задължения, които е поела преди датата на договореното й излизане от ЕС.

Министърът на Великобритания по брекзит Дейвид Дейвис ще се срещне с ръководителя на преговорния екип на ЕК Мишел Барние в Брюксел, където ще започнат разговорите за разтрогване на продължилия 44 години съюз.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На 23 юни 2016 г. британците подкрепиха с близо 52 процента от гласовете напускане на Евросъюза. Това предизвиква изумление сред съседите им и политически сътресения в Обединеното кралство, вторичните трусове от които продължават се усещат и до днес.


Leave A Reply