„Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са много различни, но това, което забелязвам в този мандат е огромното желание страната ни да изглежда добре навън. Засилените дипломатически совалки на двамата през последните дни са именно в тази посока.“ Това каза пред БТВ вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Не изглеждаме добре навън и продължаваме да не изглеждаме добре – с този механизъм, който ни наблюдава 10 г. за корупция, за съдебната реформа. Отдавна съм казала, че този механизъм е неработещ”, подчерта тя.

Евромониторингът беше наложен като условие България и Румъния да влязат в ЕС преди да са напълно готови за членство. Северната ни съседка, в която високопоставени политици станаха клиенти на Темида, върви към премахване на проверките, докато за нас критичните евродоклади продължават и в тях се очертават политическите зависимости в съдебната система. В същото време голяма част от политиците, някои съдии и прокурори в един глас искат мониторингът да бъде премахнат.

Йотова се обяви против създаването на нов антикорупционен орган: „Това, че се създава всеки път нова структура, не означава, че сме повишили ефективността. Трябва да се сложи ред в давността на делата, предписанията и наказанията да се изпълняват – не толкова организационна, колкото съдържателна реформа”.

По думите й пред Мария Габриел стои тежка задача – да довърши започнатото от Гюнтер Йотингер, като предложи своя визия и да работи в синхрон с другите двама еврокомисари. „Познавайки работата на Мария, смятам, че няма да забрави страната си, както правеха предишните еврокомисари”, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът  категорично се обяви и за оттегляне на Бетина Жотева от СЕМ заради скандала с отправените срещу журналист заплахи.


Leave A Reply