Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред Седмия кохезионен форум на Европейската комисия, че София е много добър пример за използването на европейски средства за подобряване на средата и качеството на живот, съобщиха ит пресцентъра на Столична община.

“Европейските градски политики, които гарантират устойчивото високо-технологично и екологично градско развитие, от една страна, препотвърждават европейската солидарност на нивото на гражданите, а от друга, имат значителен принос за икономическият ръст на Европейския съюз. Дневният ред на София е подобряване на качество на въздуха, опазване на околна среда, енергийна ефективност, нови технологии и иновации за развитие на града, качествено образование и социалното включване.

Европейската комисия Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Във всяка от тези сфери низащитаваме проекти и търсим подкрепата на Европейската комисия. Успехите на София, които постигнахме през последните години, се дължат именно на доверието, което изградихме с нашите европейски партньори”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Седмия Кохезионен форум на Европейската комисия, който се провежда в Брюксел.

София снимка: wikipedia

София
снимка: wikipedia

Фандъкова участва във форума по покана на комисаря по регионална политика Корина Крецу. Кметът Фандъкова посочи, че София е много добър пример за използването на европейски средства за подобряване на средата и качеството на живот и поканата към мен е признание за мястото и ролята на София в този процес. От 2007 до 2013 година София е реализирала проекти на обща стойност 3 милиарда лева, като два милиарда от тях са от европейски средства. Най-големият проект със значение както за транспорта, така и за околната среда, е метрото. От общо около 450 милиона евро, 200 милиона евро за строителството на метрото през миналия програмен период бяха предоставени чрез Кохезионния фонд.

метро

“Както метрото, завода за отпадъци и новите автобуси се виждат. Гражданите на София виждат къде се инвестира и това се оценява от Европейската комисия. Със строителството на третата линия, която ще завършим през есента на 2019 година, ще намалим вредните емисии с 90 000 тона, а половината от пътуванията с градския транспорт ще се извършват с метро“, поясни Фандъкова По думите й модернизацията на градския транспорт “започнахме с подкрепата на европейските програма и сега половината от градските автобуси в София са нови, нови са и 90% от тролеите.“

автобус екобус

снимка: БГНЕС

“Продължаваме със закупуването на нови автобуси на природен газ, на първите електробуси и отново с подкрепата на ОП „Региони в растеж“ на още 13 нови трамваи. Благодарение на европейската солидарност София има изцяло завършена система за третиране на битовите отпадъци, отговаряща на най-стриктните изисквания на ЕК за опазване на околната среда. Превърнахме отпадъците на София в ресурс за производство на енергия и компост. В момента разработваме проекта за третата фаза, с която горивото от завода ще се превръща в топлинна енергия за гражданите“, каза кметът Фандъкова.


Leave A Reply