“Трябва да покажем цялото богатство на нашата история в културната програма на българското председателство на ЕС“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Калофер, където участва в дискусия за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство. Илияна Йотова подчерта, че българското възраждане е уникално в контекста на европейския Ренесанс и предложи възрожденските градове да бъдат включени в културната програма. Предложението беше приветствано от присъстващите жители на Калофер.

председателство, България, Съвет на ЕС, лого

“Страната ни не трябва да пропуска уникалния шанс след десет годишно членство в Съюза максимално да популяризира своето културно наследство и да привлече вниманието на европейските граждани както върху неговото многообразие, така и върху историческата му ценност в европейско и световно измерение“, посочи вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова обърна внимание на забавянето, с което е започнал общественият дебат по темата за културната програма на българското председателство. „Време е за енергични действия, за съгласуваност и координация на институциите на централната и местна власт, на гражданските сдружения, медиите и експертните общности, на Българските културни институти в чужбина. Наложително е да ползваме опита на други страни-членки, които вече са председателствали Съюза”, каза вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова, когато българските институции си подават ръка, това е в интерес на страната.

знаме България Европейски съюз

В рамките на форума бе повдигнат въпросът за необходимостта от промяна на финансирането на малките населени места. Представители на Националното сдружение на кметовете на малките населени места поискаха среща по темата с вицепрезидента. Илияна Йотова пое ангажимент да организира съвместна дискусия по проблемите с представители на изпълнителната власт и Народното събрание.

Дискусията на тема „Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в Калофер и региона“ е част от националната кампания на вестник „Стандарт“ „Чудесата на България 2017”, която тази година се провежда под патронажа на вицепрезидента. Във форума участваха представители на Министерството на културата, на областната администрация, народни представители, кметове, културни институции, археолози.


Leave A Reply