По данни на българския Национален статистически институт общият среден годишен доход на домакинство у нас през миналата година е бил 12 666 лв., а общият годишен разход – 11 968 лева. Доходите и съответно разходите в столицата София са сред най-високите в страната. Според класация на консултантската компания Merser, столицата заема 184-та позиция в проучването за най-скъпите градове за живеене в света през 2017 година. Това е 26-тото поред изследване на компанията, съобщи БТА.  Столицата на България дели място с индийския град Калкута.

София, снимка: nicerent.bg

София, снимка: nicerent.bg

Проучването отчита над 200 вида стоки и услуги, които обитателите на дадено населено място (включително и чужди граждани) имат да плащат всекидневно. В „кошницата“ са включени хранителни стоки, месо, плодове и зеленчуци, алкохол и тютюн; домакински и общи услуги, както и услуги и стоки за отдих; електрически стоки, автомобили, облекло; комунални такси и др.

катедрала Александър Невски София

катедрала Александър Невски София

 

Първите 10 най-скъпи за живеене градове са подредени така:

1. Луанда в Ангола; 2. Хонконг; 3. Токио; 4. Цюрих; 5. Сингапур; 6. Сеул; 7. Женева; 8. Шанхай; 9. Ню Йорк; 10; швейцарската столица Берн.

София

Луанда заема първото място като най-скъп град в света поради огромната инфлация на местната валута, засиленото търсене на петрол и високите цени на вносните стоки. От градовете в нашия регион, които попадат в класацията на Merser – Букурещ е класиран на 104-та позиция, Истанбул – 142, Атина – 144, Тирана – 189, Белград – 198, Сараево – 202, Скопие – на 206-то място и други. Данните остават и впечатлението, че три швейцарски града за поредна година са в топ-10 на най-скъпите градове в света. В Цюрих тричленно семейство се нуждае от над 3 600 долара на месец като разходи за живот, докато същото семейство в Женева харчи 3 500 долара на месец.

София, снимка: Youtube

София, снимка: Youtube

Освен това средният жител на Цюрих изкарва 41 долара на час, преди облагане с данъци, което е 21 пъти в повече от средния жител на град като Киев (класиран на 163-та позиция). Високите доходи позволяват жителите на Цюрих да работят около 20 часа, за да могат да си купят например нов модел от телефоните на Ейпъл. Средно 627 часа работа излиза същата придобивка за жител на украинската столица.


Leave A Reply