Президентите на България и Румъния настояха днес в Букурещ, че не са против Русия, въпреки че и двете страни са членки на НАТО и ЕС, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Президентът на България Румен Радев каза, че каналите за комуникация с Русия трябва да бъдат държани отворени, за да има искрен и открит диалог с Русия, който ще намали напрежението и ще предотврати възможни рискове. АП посочва, че България, която е една от най-бедните членки на ЕС, е силно зависима от руския природен газ. За нас е важно да имаме различни доставки и енергийни мрежи, които ще ни дадат по-голяма свобода във вземането на решения, повече сигурност и също така по-ниски цени, каза Румен Радев на съвместна пресконференция с румънския си колега.BX9O7302

Румънският президент заяви, че Румъния няма проблем с България, заради нейните отношения с Русия, посочва АП. „Смятам, че няма никакъв проблем в нашите отношения във връзка с Русия. От една страна, разбира се, България има търговски връзки, от друга страна е много ясно, и двамата сме категорични в това отношение, ние сме заедно в ЕС и в НАТО“, заяви Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес.
Йоханис подчерта отново, че НАТО е съюз, който няма стратегии, насочени срещу Русия.

„За да бъда напълно ясен – НАТО е отбранителен съюз. Ние нямаме нито едно учение и нито една стратегия, насочени срещу Русия. Ние не се подготвяме по никакъв начин да действаме срещу Русия, както някои гласове от Русия твърдят (…)“, каза Клаус Йоханис. По този повод румънският президент говори и за ВВС базата в Девеселу, където е разположен американски комплекс за противоракетна отбрана.

„Достатъчно често, за съжаление, в последно време се дава пример с базата в Девеселу. Базата има строго отбранителна роля и не е насочена против Русия“, каза Йоханис.
Румънският президент посочи, че след днешната среща е стигнал до заключения за сътрудничеството Румъния-България в рамките на ЕС и НАТО.B70W7243

„Даваме си сметка, че няма абсолютно никакъв проблем в това отношение и сме много доволни, че днес заедно успяхме да подчертаем, че сме заедно и че имаме общи цели по отношение на ЕС и НАТО“, каза румънският президент.

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Румъния днес и утре по покана на румънския си колега. Двамата президенти обсъдиха НАТО, сигурността в Черноморския регион, търговията и свързани с Европейския съюз въпроси. Румен Радев отбеляза, че двустранната търговия е достигнала четири милиарда евро миналата година. Радев похвали румънския модел за борба с корупцията и каза, че България може да възприеме принципи от него.

Радев и Йоханис говориха и за председателството на ЕС, което България ще поеме на 1 януари 2018 г., а Румъния – година по-късно, отбелязва АП.


Leave A Reply