Трябва да осъдим решението на президента да не бъдем допуснати на срещата между него и кмета на Свищов. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на парламентарната група. По думите му с тази постъпка президентът Румен Радев е потъпкал конституцията. Позицията идва след като той и други народни представители не бяха допуснати на вчерашната среща между президента Румен Радев и кмета на Свищов Генчо Генчев.

Цветан Цветанов

„Народните представители, които бяха при кмета, обсъждайки проблемите, които трябва да се решават и да търсим политически консенсус, без да разделяме народните представители на политически принцип, бяхме лишени от възможността да присъстваме на тази работна среща, която беше представена от президентския екип”, заяви Цветанов.

Румен Радев

„Задаваме си въпроса – дали президентът на страната, който при избирането му за такъв направи своите декларации и каза, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийната принадлежност, религия и етнос, го прави? Ако приемем, че президентът на страната е имал конфиденциален разговор с кмета и ръководството на общината, можем да приемем за нормално да не бъдат допуснати депутатите, за да чуят тази информация, която той иска да сподели, но на срещата присъстват представители от президентската институция, в това число и началникът на кабинета Иво Христов, който, доколкото сме запознати от открити източници, не притежава достъп до класифицирана информация”, изтъкна той.

5582446
Според Цветанов на вчерашния ден, когато градът отбеляза 140 годни от освобождението си от турско робство, политиците е трябвало да демонстрират обединение. Цветанов коментира още, че досега никой от предходните държавни глави не си е позволявал да не допуска народни представители и представители от изпълнителната власт на подобни работни срещи.

Корнелия Нинова

„Уважавам действията на президента Радев и го подкрепяме от първия ден до ден днешен, включително и вчера в Свищов.“ Това каза, от своя страна, лидерът на БСП Корнелия Нинова. В декларация от името на ПГ по повод декларацията на ГЕРБ, тя заяви: „Не злоупотребявайте и не обвинявайте държавния глава в разделение на нацията и в различно отношение към политическите лидери“.

Радев, Нинова

„Има снимка как всички заедно застанахме пред хората в Свищов, от лявата страна на президента съм аз, от дясната сте вие г-н Цветанов“, коментира Нинова. По думите й от ГЕРБ са обявили война на президентската институция, като си позволихте без никакви данни да говорите за корупция, за натиск върху експерти, които са взимали независими решения.


Leave A Reply