Петнадесет страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, пристигнал в Брюксел за среща на министрите на отбраната от алианса, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

„Петнадесет страни вече заявиха, че отпускат допълнителни сили, и днес очаквам още повече. Не става дума за връщане към бойни мисии, става дума да се консолидира мисията на НАТО за подготовка и съдействие на националните сили“, обясни той.

Ще се акцентира основно върху развитието на афганистанските специални сили, авиацията, логистиката и възможностите за управление и контрол, посочи Столтенберг.
По думите му командването на натовската операция в Афганистан е поискало там да бъдат изпратени допълнително общо близо 4000 военни.

epa05437638 Afghan security officials stand guard during protest against rerouting of the TUTAP power line, in Kabul, Afghanistan, 23 July 2016. Reports state thousands of people from Hazara minority are protesting the proposed route of the Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, and Pakistan (TUTAP) power line, calling on the government to re-route the line through Bamiyan province which has a majority of Hazara population. The government says the proposed route saves millions of dollars in cost.  EPA/JAWAD JALALI

EPA/JAWAD JALALI

НАТО приключи изтеглянето на бойните си части от Афганистан през 2014 г. и оттогава поддържа там мисия за съдействие на националните сили, наброяваща 13 500 души. Страните от алианса финансират и афганистанската армия с около 5 милиарда долара годишно. Въпреки това талибаните, действащи срещу властите на страната, успяха през последните години да си върнат контрола върху близо 40 на сто от територията на Афганистан. От 2015 г. там се засилват и позициите на групировки, свързани с „Ислямска държава“, които се сражават и срещу властите в Кабул, и срещу талибаните, напомня ТАСС.

По време на работен обяд участниците в брюкселската министерска среща ще обсъдят днес с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и колегите си от Швеция и Финландия възможностите за развитие на сътрудничеството между ЕС и НАТО, по-специално в кибернетичната сигурност и антитероризма, съобщи още Столтенберг.

Очаква се Могерини да представи на срещата доклад за изпълнението на плана за действия, насочени към укрепване на сътрудничеството между ЕС и Северноатлантическия съюз.


Leave A Reply