Няма битка на лобита в ГЕРБ по казуса с НДК, категоричен е Цветан Цветанов.След като опозицията иска анкетна комисия по темата, ние сме съгласни и нямаме никакви притеснения, отбеляза той пред bTV.

НДК

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че докладът на Лиляна Павлова е, както и документацията от проверките, осъществени от контролните институции, са предадени на прокуратурата. Той подчерта, че министърът е информирала премиера Бойко Борисов през целия процес на нейните констатации и че тя не е нито наказана, нито унизена. Всичко върви по възможно най-добрия начин, за да можем да се подготвим за председателството, увери Цветанов.

Той коментира и създадената анкетна комисия в парламента за избора на шведските изтребители „Грипен”.

„Има желание в българския парламент да разберем каква е истината за всички процедури, които са извършени до настоящия момент за предстоящото харчене и сключване на договор за 1,5 млрд. лева. Искаме да разберем кога е взето това решение, да знаем дали това е обвързано с изборите, които приключиха на 26 март, преди това или след това е взето това решение за отстраняването на един от участниците”, посочи той.

Самолет „Грипен”

Самолет „Грипен”

Цветанов подчерта, че шведските изтребители „Грипен” са на въоръжение в шест държави, от които само две са членки на НАТО – Чехия и Унгария, като и там има съмнения за корупционни схеми. Като сравнение посочи, че Ф-16 са на въоръжение в 28 държави и 11 от тях са членки на НАТО.

Цветанов изтъкна също, че съседните ни държави – Турция, Румъния, Гърция, са закупили Ф-16.

„Грипен” няма нито една военна мисия, а другите самолети имат поне 7-8, заяви още Цветанов.


Leave A Reply