“Закон за личната помощ като желание е хубаво, но е нещо, което струва много скъпо.“ Това заяви в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след обсъжданията в пленарна зала по запитвания на народни представители от ПГ от БСП относно политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания. Приемането на Закон за личната помощ е искане на родители на деца с увреждания.

протест, фонд за лечение на деца

снимка: БГНЕС

Петков поясни, че приемането на подобен закон е свързан с осигуряването на значим ресурс, защото идеята в него е хората с увреждания да получават месечен ресурс в размер на три минимални работни заплати и с него да избират лични асистенти. Според неговите много по-социални и по-богати от България държави са се отказали от подобен начин на подкрепа.

Протести на родители с деца с увреждания се проведоха и в софия преди повече от месец снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Вместо това социалното министерство работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания, както и по подготовка и бързо приемане на нов Закон за социалните услуги. Някои полезни неща от проекта на Закона за личната помощ също стоят за разглеждане при реформата в тази област“, обясни министър Петков. Той коментира, че една от концепциите в подготвяния Закон за социалните услуги е картографиране на социалните услуги, така че те да бъдат съобразени със съответните потребности на хората с увреждания в даден регион.


Leave A Reply