Червен код за екстремно високи температури – най-висока степен на предупреждение за опасни температури е обявена в 17 области на страната за 1 юли. Това става ясно от данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Кодът важи за областите – Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

opasniBB_1

снимка: НИМХ-БАН

Очаква се горещо време с максимални температури между 41°и 44°C. При екстремно високи температури на хората се препоръчва да предпазват себе си и да помагат на уязвимите и чувствителни хора, както и да спазват съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.

жега, хора, топло време

снимка: БГНЕС

В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури. В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38°-41°C.

жега, хора, вода, топло време

снимка: БГНЕС

По морския бряг – 32°-35°C. При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.


Leave A Reply