Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви, че военният неутралитет не означава единствено, че страната няма да се присъедини към НАТО, а означава, че страната няма да се присъедини към който и да е военен съюз. Той добави, че това няма да предотврати добрите отношения на Сърбия с Алианса, предаде „Фокус“.

На журналистическа молба да даде коментар относно засилващото се руско влияние в Сърбия, Дачич заяви, че „всички страни“ прокарват влияние, а Западът е виновен за нарастването на руското. „Всички европейски страни седят на много повече столове от Сърбия“, уточни той.

Дачич посочи относно руското влияние, че „тези които идват рядко в Сърбия трябва да знаят, че любовта на дълги разстояния вече не работи, включително и в политиката“. „Питах администрацията на САЩ дали помни кой е последният посетил Сърбия президент и дали има все още живи хора да помнят това. Последният британски министър-председател в Сърбия бе Маргарет Тачър. Какво е това: любов на далечни разстояния ли?“, попита той.


Leave A Reply