Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев напуска всички заемани постове, защото се чувства „смъртоносно ранен политически” след скандала „Кумгейт” в Хасково. Това обяви той пред бТВ.

Снимка: БГНЕС Делян Добрев

Снимка: БГНЕС
Делян Добрев

Делян Добрев се е срещнал тази сутрин с премиера Бойко Борисов и му е съобщил за своето решение. „Винаги сме се разбирали прекрасно, той също вижда, че някак си с тази атака, която се проведе, аз съм толкова ранен, че единствената достойна постъпка е да направя това, което направих в това студиото. Не ми противоречеше на това, което казах”, съобщи депутатът. Той обяви, че ще съди Елена Йончева, която показа схема, според която на ключови позиции в местната власт са негови роднини и бивши бизнес партньори.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„В момента, в който покажеш някаква тежка далавера, веднага те заплашват със съд”, отговори народната представителка от „БСП за България”. Тя показа документи, според които зетят на Добрев Даниел Гаргов (всъщност – съпруг на първата му братовчедка) е не само председател на бюджетната комисия в общината, но и крупен изпълнител на проекти по програмата за саниране, като на един от обектите строителен контрол е била фирмата на родителите на депутата. По думите й има и други високопоставени представители на местната власт, които са свързани с ексминистъра и които са заемали позициите си без конкурс.

герб бсп

„Това не беше атака срещу г-н Добрев, това беше атака срещу схемата „Добрев”. Оставката показва, че всичко, което казах, е истина”, заяви Йончева. Добрев отбеляза на свой ред, че е по-близък с президента Румен Радев, отколкото с половината от хората от схемата на „червената” депутатка. „Положението наистина е нетърпимо, в очите на хората съм човек, който се занимава с шуробаджанащина”, оплака се той и посочи, че Хасково има най-ниските цени за саниране у нас и за 11 блока са се борили 120 фирми.

Добри Беливанов

Делян Добрев нарече случилото се „активно мероприятие” заради доминиращата позиция на ГЕРБ в региона в комбинация с инвестициите за над 140 млн. лв. и предоставените на общината имоти за още 100. Именно последното, според депутата в оставка, станало причина кметът Добри Беливанов да го атакува.

Делян Добрев снимка: БГНЕС

Делян Добрев
снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър се оказа в окото на шуробаджанашки скандал в Хасково, след като стана ясно, че е назначил роднини, приятели и бивши съученици на възлови позиции в общината. По време на скандала, който избухна преди дни, ГЕРБ се разграничи от кмета на Хасково Георги Беливанов заради бездействието му по редица проблеми на общината. Беливанов пък обяви, че самият той не се дистанцира от ГЕРБ, а от Делян Добрев.

Днес депутатът обясни, че преди три години кметът е бил пенсионер, но станал областен управител по негово настояване. „Няма ненаказано добро“, каза Добрев.

Община Хасково, снимка: bulgaria-online.bg

Община Хасково, снимка: bulgaria-online.bg

През изминалата седмица оставки подадоха и двама от тримата заместник-кметове, секретарят и директорът на финансовата дирекция в Хасково. И четиримата са обвинени от БСП, че са част от приятелския и роднински кръг на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.


Leave A Reply