Представителят на испанското правителство в Каталуния похвали днес службите за сигурност, че са действали „професионално“ за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания. Делегатът на Мадрид в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция и Гражданската гвардия за старанието им „да бдят за сигурността на всички каталунци и да гарантират техните права“. Днешните събития в автономната област „никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно“, подчерта отново Мильо.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Полицаи обстрелваха днес с гумени куршуми демонстранти и навлизаха с взлом в избирателни секции. Говорител на каталунското правителство окачестви тези действия като репресии и призова Мильо да подаде оставка.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Прессекретарят на Каталунското регионално правителство Жори Турул заяви, че 337 души са били ранени от „насилието на испанската държавна полиция“. Най-малко 11 полицаи са пострадали при опити да предотвратят произвеждането на референдума за независимост.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От своя страна, президентът на Каталунската автономия в Испания Карлес Пучдемон обвини испанските власти, че използват „неоправдано, непропорционално и безотговорно“ насилие в опита си да провалят провеждания в областта референдум за независимостта. „Палките, гумените куршуми и насилието показват ужасяващия външен образ на Испания“, заяви Пучдемон.


Leave A Reply