„Турция не може да игнорира заплахите в региона“, заяви днес турският президент Реджеп Ердоган. На откриването на есенната пленарна сесия на турския парламент той уточни, че Анкара не може да игнорира опитите за формиране на „огнища за дългосрочни заплахи“ в региона. По думите му тези заплахи са насочени не само срещу определени държави, включително Ирак, а и срещу самата Турция.

Кюрдистан

Ердоган изтъкна за пореден път, че в Северен Ирак е бил проведен нелегитимен референдум. „Защитата на правата на кюрдското население в Иракски Кюрдистан не предвижда отказ от отчитането на интересите на арабите в Мосул или тюркмените в Киркук“, каза Ердоган.

турция

Държавният глава на Турция говори и във връзка с извънредното положение, въведено в Турция след опита за преврат на 15 юли 2016 г. Той припомни, че решението за въвеждане на извънредното положение е било взето за ефективна борба срещу терористичните организации. „Досега никой освен терористите и техните помощници не е пострадал от извънредното положение“, подчерта Ердоган.


Leave A Reply