Испанската национална полиция започна да иззема избирателни урни и изборни книжа от секции за гласуване в Каталуния, обяви испанското министерство на вътрешните работи. В същото време част от избирателите започнаха да гласуват на забранения от централните власти референдум за независимост на областта.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според очевидец в Барселона е имало сблъсъци между полицейски части за борба с безредици и избиратели пред изборна секция, при които десетки полицейски служители изтласквали хората с щитове.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Желаещите да гласуват скандирали „ние сме мирни хора“ и „не ни е страх“. По думите на очевидеца наоколо имало в готовност десетки бронирани полицейски коли и линейка.  Правоохранителните органи в кралството се опитват да затворят избирателните секции в Каталуния.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Обявеното от Мадрид за незаконно гласуване започна в 10:00 часа българско време в неделя. На някои места органите на реда са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи. Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Испански полицаи, екипирани за борба с безредици, нахлуха в изборна секция броени минути преди регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да гласува на референдума. Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата.

 


Leave A Reply