Мащабна стачка е насрочена за вторник в Каталуния, пише испанското издание на The Local. Организирана е от над 40 работнически профсъюзи. Целта на демонстрацията е масово спиране на работа след действията на полицията по време на неделния референдум за независимост на региона. В общо съобщение на организациите се заклеймява „тежкото нарушение на правата и свободите“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Призоваваме цялото общество, работодатели, организации, бизнесмени, съюзи, работници, институции и всички граждани на Каталуния да спрат страната във вторник“. Изданието припомня, че подкрепящите референдума наричат Каталуния „страна“. Региона е един от най-важните в испанската икономика, като осигурява ок. 19% от целия БВП.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Здравните служи в Каталуния, обявиха, че общият брой на ранените при неделните сблъсъци с полицията е 893 души. Четирима от тях все още са болница, като двама са с тежки наранявания и се намират в сериозно състояние. При някои случаи на полицейско насилие служителите използваха палки и гумени патрони, за да попречат на хората да гласуват. Испанското вътрешно министерство съобщи, че 33 служители на реда са пострадали.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала оправда действията на правителствената полиция по време на референдума за независимост на на Каталуния. Според него органите на реда са „използвали сила в ограничени количества“. Катала подчерта, че в неделя е видял „повече предизвикателства към полицията отколкото полицейско насилие“. На пресконференция в понеделник, министърът каза още, че е станал свидетел на „изключителна“ работа на полицията, но подчерта, че „не е хубаво да се виждат ранени хора“.


Leave A Reply