Общественици се обявиха в протестно писмо против кандидатурата на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. В него те посочват, че има умишлен опит за ликвидиране на Комисията, а номинацията на Антон Тодоров е неподходяща.

досиета държавна сигурност ДС комисия

„Очевидно има качества, заради които Антон Тодоров е поканен в ГЕРБ а председател на Комисията по досиетата, но по мое лично мнение те не са подходящи за тази позиция.“ Така политологът Огнян Минчев коментира недоволството относно кандидатурата пред NOVA телевизия.

По думите му постът следва да се заеме от „независим, балансиран човек, който да гарантира, че от тази комисия ще излиза историческата истина, а не съобщения и информации, които да обслужват политическото статукво“.

Огнян Минчев снимка: БГНЕС

Огнян Минчев
снимка: БГНЕС

„Начело на комисията трябва да застане експерт или човек с безспорен обществен авторитет, който да няма пристрастени или политически позиции“, допълни журналистът Тони Николов.

„Двете основни партии в парламента избират два различни начина за постигане на една и съща цел – компрометиране и затваряне на Комисията по досиетата. БСП директно иска нейното затваряне, а ГЕРБ избира поставянето на една политическа фигура като г-н Тодоров на чело на комисията, като оттам ако започнат да излизат този тип политически фойерверки, които излизат при други негови участия, работата на тази комисия ще бъде компрометирана“, смята още Огнян  Минчев.

 

 


Leave A Reply