„Аз очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи – те пеят все по-високо и по-фалшиво“, каза днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали ще проведе разговор с премиера Бойко Борисов относно въоръжаването на военновъздушните сили с нови самолети. Президентът Радев участва в откриването на академичната година в Софийския университет.

радев, борисов

„Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ, че или премиерът губи контрол върху партията си или ги насърчава в битката срещу мен. Така че не виждам вече смисъл от такава среща. Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, както казах, негова е и отговорността“, заяви президентът Румен Радев.

Попитан дали наистина от ГЕРБ водят битка срещу него, Радев отсече: „Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат“.

румен радевлевски

Във връзка с указа назначаване председател на ВАС президентът посочи: „Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“. На въпрос дали ще подпише указа, той коментира, че ще стане ясно на 4 октомври.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Рискуваме Председателството да се превърне във витрина на „гейт“-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната, коментира още Радев във връзка на нарастващите скандали в политиката. „Притесняват ме всички процеси, които стават в страната и то на фона на предстоящото Европейско председателство“, посочи той. „Управляващите гледат на това Председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън“, каза президентът и допълни, че трябва да се обърне внимание на централния управленския модел. „Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем „потупани по гърба“, такава е практиката в Европа“, посочи Румен Радев.

председателство, България, Съвет на ЕС, лого

В приветствието си съм студентите Радев заяви: „Не трябва да се примирявате с несправедливостта, корупцията и шайките, с феодализма, с лицемерието и покварата, които раждат ежедневни безизходици“.

СУ "Св. Климент Охридски", снимка: obrazovanieto.bg

СУ „Св. Климент Охридски“, снимка: obrazovanieto.bg

Ректорът проф. дфн. Анастас Герджиков откри академичната учебна година със слово и представи на държавния глава деканите на факултетите на Софийския университет. „За мен е чест да присъствам на откриването на академичната година в Алма Матер – той е светският храм на България, защото тук се почита обща за народа ни религия, тази на знанието“, посочи в началото на словото си президентът.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски"

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“

„Трябва да отхвърлите фатализма и отстоявате справедливостта, защото от вас зависи бъдещето на България. Тук вие ще откриете истинските еталони на науката. Конформизмът не е път към щастието – бъдете непримирими, когато става дума за ценности и за отечеството“, подчерта Румен Радев.

 


Leave A Reply