Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че отиващият си Висш съдебен съвет е генерирал сам част от скандалите, а други били повлияни от извънпарламентарни сили. „С повече мислене и работа първата група можеха да бъдат избегнати. И нито колегите, нито обществото ги заслужаваше“, обобщи Цацаров.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той припомни виждането си обаче, че в съвета има група, която се стреми на всяко заседание да инспирира скандал, за да се навява мисълта, че ВСС не работи. „Немалка част от тези скандали бяха инициирани от непарламентарни сили“, каза Цацаров и отказа да посочи конкретни имена.

СЪД1

„Това, което мислеха и планираха, не се сбъдна, но те ще останат в тези позиции, на които са и сега“, коментира главният прокурор и заяви, че е важно да се преодолеят лични противоречия. „А и да не се повтарят грешки, защото иначе значи, че не сме научили нищо“. Той допълни, че няма решение на Съвета, което е гласувал и за което да съжалява. Но допусна, че на моменти може да се е подвел от единици хора в духа на противопоставяне.

снимка: БГНЕС

Павлина Панова, снимка: БГНЕС

Цацаров участва в откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието и се обърна към младите съдии с думите, че заедно с прокурорите са в една лодка и който и да я клати, вълнението обхваща всички. А младите прокурори призова да подкрепят съдиите. Заместник-председателят на ВАС Павлина Панова призова младите юристи да се научат на морал и на достойнството да бъдат магистрати.

Миглена Тачева

Миглена Тачева

По думите ѝ етиката е в действащото право, в съдебните зали и общуването на магистратите с гражданите. Директорът на НИП Миглена Тачева заяви, че тази година институтът започва работа по още по-иновативна програма.


Leave A Reply