844 души са били ранени, 90% от подалите бюлетини са подкрепили каталонската независимост, гласували са обаче по-малко от 50% от имащите право на глас заради възпирането им от страна на полицията, местното правителство се поздравяват с успешния референдум, а испанските власти отричат такъв да се е състоял – това са резултатите след вчерашния ден на сблъсъци в автономната испанска област Каталония.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Говорителят на местната изпълнителна власт Жорди Турул каза, че в допитването за самоопределение са участвали 2.26 милиона души и 2.02 милиона са гласували за независимост от Испания. Гласували са около 42.3% от общо 5.34 милиона избиратели в Каталония. Бюлетина с „не” са подали 7.9% от гласувалите или 176 000 души, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0.9 на сто.

Каталуния

Избирателите трябваше да отговорят на въпроса „Искате ли Каталония” да стане независима държава под формата на република?” Референдумът обаче не успя да включи критерии, гарантиращи надеждността на резултатите като прозрачни избирателни списъци, независима избирателна комисия, тайно гласуване. „Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин”, коментира говорителят на правителството в Барселона Жорди Турул.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Каталонците извоюваха правото да имат независима държава“, заяви премиерът на провинцията Карлес Пучдемон в телевизионно обръщение, цитирано от световните агенции. Пучдемон добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от допитването в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Законът предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания.

occupy.com

occupy.com

„В този ден на надежда и страдание, гражданите на Каталония спечелиха правото да имат независима държава под формата на република. Следователно през следващите няколко дни моето правителство ще внесе резултатите от вота в каталонския парламент, за да може той да ги приведе в изпълнение съобразно закона за референдума. Днес Каталония спечели много референдуми. Спечелихме правото да бъдем чути, зачитани и признати. Милиони хора се мобилизираха, изправяйки се пред трудности и заплахи, и изразиха гласа си силно и ясно. Изпратихме послание до света – имаме правото сами да решаваме своето бъдеще, имаме правото да бъдем свободни и искаме да живеем в мир, без насилие и извън държава, която е способна да прилага груба сила,“обяви Пучдемон.

Карлес Пучдемон

Карлес Пучдемон

Референдумът, който беше забранен от централното правителство, бе бойкотиран от всички партии, противопоставящи се на сепаратистите. Според предварителните проучвания на социолозите, Каталония е разделена почти еднакво между поддръжниците на независимостта и тези на оставането в Испания. От друга страна, близо 80% от гласоподавателите биха искали да се проведе референдум с разрешението на държавата, сочат същите сондажи.

dsc_0076

 

„В Каталония не се проведе референдум за независимост“, бе очакваната реакция пък на  премиера на Испания Мариано Рахой. „Допитването беше стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичната хармония, той е път, който води доникъде“, каза още Рахой в телезионно обръщение към нацията.

Мариано Рахой снимка: БГНЕС

Мариано Рахой
снимка: БГНЕС

„Мога да потвърдя нещо, което вече знаете. Референдум за самоопределението на Каталония не се състоя. Не предвиждаме да водим с регионалното правителство каквито и да било консултации. Това бе нов епизод от стратегията срещу демократичното съжителство и законността. Сигурен съм, че много каталонци бяха прилъгани да участват в тази незаконна мобилизация, която нямаше никаква юридическа гаранция. Голямото мнозинство от жителите на Калатония показаха, че са съвестни граждани, които спазват закона. Те не взеха участие в референдума. И правейки това, те имат правото да стоят в редиците на демокрацията и мирното съжителство. Сепаратистките лидери знаеха, че допитването е незаконно, неуместно и невъзможно, но решиха въпреки всичко да го проведат, организирайки атака срещу върховенството на закона и демократичния модел на Испания. Искам да заявя ясно: не затварям вратата, това не е моят начин на правене на политика, винаги съм предлагал честен и искрен диалог, но винаги в рамките на закона и демокрацията. Да се надяваме, че сепаратистите ще приемат ситуацията и няма да предприемат нови стъпки по един път, който води доникъде,“  коментира Рахой.

catalonia-photos97-superJumbo

Макар и обявен за незаконен, референдумът в Каталуния бе следен отблизо от международни наблюдатели. Някои от тях смятат за недопустим начина, по който испанската държава се е намесила, за да не допусне провеждането на допитването.

„Много ентусиазирано впечатление за самоопределение. Подозирам, че избирателната активност е била много висока. Бях през целия ден в тази избирателна секция и ми направи впечатление въодушевлението сред хората, дошли да гласуват. Но някои от препятствията, с които трябваше да се сблъскат каталунците бяха абсолютно неприемливи – например оскърбителната употреба на сила срещу мирни граждани.
Испания е много важна, демократична, модерна европейска държава, член на ЕС. Членството носи голяма отговорност. Смятам, че начинът, по който държавата се намеси, за да контролира ситуацията и да манипулира този вот, е много, много тъжен,“ отбеляза наблюдателят Дъглас Чапман.

A woman celebrates outside a polling station after casting her vote in Barcelona, on October 01, 2017, in a referendum on independence for Catalonia banned by Madrid. Madrid has vowed to stop the referendum from going ahead, closing polling stations, seizing millions of ballot papers, detaining key organisers and shutting down websites promoting the vote.  / AFP PHOTO / Josep LAGO        (Photo credit should read JOSEP LAGO/AFP/Getty Images)

Снимка: AFP PHOTO / Josep LAGO

Хиляди поддръжници на независимостта излязоха на централния площад в Барселона и вече празнуват резултата от референдума, който, според тях, е победа за гражданите на провинцията.


Leave A Reply