Трафикът между двете страни ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, включително новия мост при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове и подобряване на условията за навигация по река Дунав. Това каза министър–председателят Бойко Борисов на пленарното заседание на българската и румънската делегация в резиденция „Евксиноград“, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Благодаря на премиера Тудосе за партньорството, подписахме 5 спогодби. Ще работим главно по изграждането на инфраструктура, мостове или хидроенергийни съоръжения. Ще избираме едно от двете. Настояваме за още един мост на Русе – там стават задръствания, лесно е за изпълнение, проектираме път Русе-Велико Търново“, заяви Борисов на брифинг след срещата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

БГНЕС

„Връзка при Никопол също е приоритетна за двете държави. И ТОЛ системата, концесионирането на бъдещи съоръжения ще даде възможност заедно да имаме изгода. Считам, че всеки проект не трябва да изчаква другите, а да започва да се прави. Трети мост ще облекчи транспортните работници, ще помогне на туризма“, допълни премиерът.

„Пазарът е неизчерпаем, ще направим обезпечени търговски къщи, ще си партнираме с Румъния, за да покрием неограничения арабски пазар. Темата за Дунавската стратегия може да придобие реални измерения, както и Черноморската стратегия. Ще се подкрепяме взаимно, каза Борисов“.

Михай Тудосе

По време на срещата бяха обсъдени теми от двустранен интерес в сферата на икономиката и инфраструктурата. Българският премиер добави, че по-нататъшното развитие на Общоевропейските коридори IV, VIII и X е предпоставка за постигането на инфраструктурна свързаност включително със страните от Западните Балкани. По думите му това е от съществено значение за постигането на конкурентоспособност и растеж.

Премиерът Борисов акцентира върху сериозната работа за диверсификация на енергийните доставки не само по оста Север-Юг, но развивайки и хоризонталните енергийни връзки. Като ключов елемент той посочи изграждането на газовия хъб „Балкан”. Михай Тудосе

По отношение мигрантския поток, премиерът каза, че страната ни е положила големи усилия, като в момента имаме нулева миграция. „Всички в Европа отчитат, че ние се справяме най-добре с този процес“, заяви Борисов след срещата. Българският министър-председател подчерта важността от бързото присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Премиерът отбеляза и значението на балканското сътрудничество в рамките на ЕС, както и европейската перспектива за държавите от региона.

Румънският премиер Михай Тудосе определи срещата във Варна като много ползотворна и специално акцентира на откриването на ново КПП, което е в интерес на гражданите и на двете страни. Тази среща ще остане в историята на двете държави, отбеляза Тудосе и изрази готовност двустранните контакти да продължат да се провеждат регулярно. Основните теми от разговора присъстват и в съвместна декларация, която беше приета по време на пленарното заседание между двете делегации.


Leave A Reply