В Попово бе открит единственият у нас паметник на цар Борис Трети. На официалното откриване на монумента вчера вечерта присъстваха синът на държавника – Симеон Сакскобургготски, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на града Людмил Веселинов, десетки признателни граждани и гости, предаде БТА.

снимка: И. Джилянов

снимка: И. Джилянов

Паметникът е разположен в централната градска част, на метри от мястото, където е бил издигнат първоначално от поповската общественост. Старият паметник е дело на Кирил Тодоров, възпитаник на Академията за изящни изкуства в Рим. Той е премахнат през 1945 след партиен митинг на БКП и от тогава е в пълна неизвестност. На негово място, върху същия постамент, е поставен бюста на родената в Попово деятелка на комунистическото движение Мара Тасева.

Поводът за „връщането му“ на мястото е отбелязването на 80-та годишнина от т.нар. Големи царски маневри от 1937 г., извършени край Попово. С маневрите българското правителство и цар Борис Трети пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява на страната ни да поддържа армия, а събитието от септември насочва вниманието на международната общественост към страната ни, припомниха при откриването на бронзовия бюст инициаторите за възстановяването.IMG_1348

Паметникът е поредният жест на признателност на поповската общественост към делото на Борис Трети – Обединител, и за инвестициите в региона от преди 80 години. „Борис Трети е ярък лидер в националната ни история, личност с особен ореол, с влияние върху околните“, каза в словото си кметът Веселинов.

Симеон Сакскобургготски благодари на хората, осъществили делото и подчерта: „Чрез паметника почитаме общото минало на България! Да гледаме напред, но и назад в миналото, защото от него черпим поуки“. По повод отбелязването на годишнината Историческият музей в града подреди изложбата „Големите военни маневри край Попово“, издаден е и едноименен сборник.


Leave A Reply