Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) ще бъде разпитан по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев за ремонта на изтребителите „МиГ-29“. Плевнелиев е бил призован да се яви днес, но е изпратил писмо, че от 1 до 7 октомври ще е извън България, затова ще даде показания на 8 ноември. Плевнелиев е бил призован от страна на прокуратурата, но защитниците на Ненчев също държат на неговия разпит.

Николай Ненчев снимка: БГНЕС

Николай Ненчев
снимка: БГНЕС

Бившият военен министър Николай Ненчев е подсъдим за това, че не е изпълнил договор с руска компания „РСК-МиГ“ за ремонта на изтребителите, а наредил да се скрие в метална каса. Делото срещу Ненчев става първия процес, по които като свидетели са разпитвани двама държави глави. През лятото показания даде и президента Румен Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Разпитът се налага, защото Плевнелиев е участвал в срещата на върха на НАТО през септември 2014 г., която завършва с комюнике, че трябва да се ограничи зависимостта от Русия. Днес бе разпитан бившият служебен министър на обраната в кабинета на Георги Близнашки Велизар Шаламанов. Пред журналисти адвокатът на Ненчев Менко Менков посочи, че Шаламанов е изключително важен свидетел.

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

Менков каза, че Шаламанов е присъствал на срещата в Уелс през 2014г. на държавните глави на страните, които са членки на НАТО. „Там се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните-членки в НАТО, което пряко касае България и последващите действия, които са предприели- приемането на програмата 2020 в България и последващите решения за отърсване зависимостта от Русия“, заяви Менков. От това е последвало решението на Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша, обясни Менков.
николай ненчев
На въпрос това дело не се ли свежда до това дали министър Ненчев е имал право да откаже вече подписани договори или не е имал това право, а не толкова за международните отношения и решенията на Уелс, защитниците на Ненчев отговориха, че едното предполага другото. „Действията на министър Ненчев са породени от решенията на върха в НАТО и програмата на Министерския съвет, която е задължителна за изпълнение“, уточни адвокат Менков. Той добави, че освен това има решения на Народното събрание за подписване на договорите за модернизация с Полша. „Тоест решението на министър Ненчев е напълно правилно и обосновано“, каза още защитникът на Ненчев.


Leave A Reply