„Бъдещето ни не е Брекзит, а Европа“, посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на изслушването в Европейския парламент в Страсбург, Франция. „Не можем да разговаряме за бъдещето без реална яснота. Речта на Тереза Мей във Флоренция беше примирителна, но речите не са преговорни позиции“, подчерта Юнкер и добави, че „дяволът е в детайлите“.

Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия отново повтори, че е твърде рано да се започват търговски преговори, защото все още няма достатъчен напредък по казуси, свързани с Брекзит, а именно правата на гражданите на ЕС на Острова и финансовите задължения на Лондон към Брюксел. „Данъкоплатците от 27-те страни членки на ЕС не трябва да плащат за британското решение да напусне съюза.“ изтъкна Жан-Клод Юнкер.

снимка: AFP

снимка: AFP

„Все още има сериозни различия по въпроса за финансовите задължения на Обединеното кралство и е твърде рано да се насочим към втората фаза – търговски преговори.“ посочи главният преговарящ с Лондон от страна на ЕС Мишел Барние. По думите му бъдещето на ЕС е по-важно от напускането на Великобритания, но Брюксел иска амбициозно търговско споразумение с Обединеното кралство след Брекзит. „От първия ден знаем, че това са извънредни преговори, изключително сложни от човешка, финансова, икономическа, политическа гледна точка, отражението е често подценявано. Единството ни е от ключово значение. Искаме да успеем, да постигнем стабилно сътрудничество с Великобритания в областта на търговията, борбата с тероризма, отбраната“, допълни Барние.

европейски парламент страсбург

Евродепутатите се очаква да гласуват резолюция, в която се отбелязва, че лидерите на останалите 27 страни членки не трябва да одобряват стартиране на търговски преговори по време на срещата на върха този месец. Бюджетът на ЕС и финансираните от него общоевропейски програми се формират за седемгодишен период. Настоящият период е от 2014 г. до 2020 г., което означава, че Лондон ще напусне общността 21 месеца преди края на бюджетния цикъл. По тази причина Брюксел настоява Лондон да плати в пълен обем поетите финансови ангажименти за целия срок до 2020 г., които бяха договорени през 2013 г. В противен случай дължимото от Лондон ще трябва да бъде разпределено между останалите страни или да бъдат направени съкращения на цялото европейско финансиране.

Тереза Мей

Тереза Мей

Междувременно по-рано днес Мей заяви пред радио БиБиСи, че тя и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис ще са основните преговарящи с Брюксел за Брекзит. Според нея въпросите могат да бъдат уредени за по-малко от 2 години.


Leave A Reply