„Преди две седмици направихме специална пресконференция, на която обявихме тази информация, че Иво Христов без да има допуск до класифицирана информация е чел шифрограма. Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството. Има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС. Тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и той се казва Иво Христов“. Това заяви от трибуната на парламента депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

президентство

Депутатът от ГЕРБ заяви, че началникът на кабинета на президента Иво Христов, все още няма допуск до класифицирана информация, съобщава „Фокус“.

Според Антон Тодоров е унищожена цялата преписка между министерството на външните работи и президентството и ще трябва да се обяснява кой ги е унищожавал.

Сградата на МВнР

Сградата на МВнР

„Докладът е много важен, тъй като става дума за похарчването на 1, 5 млрд. лв. Виждаме, че ген. Радев, не президента, в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Разликата е само в мащабите“, каза още Антон Тодоров, след което думата му беше отнета, пише „Фокус“.

Филип Попов снимка: БГНЕС

Филип Попов
снимка: БГНЕС

Реакцията на БСП не закъсня. Депутатът от левицата Филип Попов настоя прокуратурата да се самосезира за изказването на Антон Тодоров.

„Откъде той има достъп до секретна информация, откъде знае за операцията на ДАНС. Откъде я има и кой му е разшифровал секретна шифрограма.“, попита Филип Попов от трибуната на парламента.

По думите му това не е въпрос само на наказателна отговорност, а и на национална сигурност.

„Уважаеми управляващи, отказахте се от реформата, която защитавахте – модернизация на армията. Заслепени от желание „да ударите“ президента девалвирате собствената си отговорност“, коментира народният представител. „Кой министър си е сложил подписа, одобрявайки процедурата, министър Ненчев. Министър в чие правителство е бил той, къде бяхте тогава“, попита Филип Попов, пише „Фокус“.

Антон Тодоров

В отговор към питането на Попов, Антон Тодоров обясни, че е получил отговор от ДКСИ, която е възложила на ДАНС да направи проверка на президентството.


Leave A Reply