Новият състав на ВСС отложи дебата за отказа на президента Румен Радев от сряда да назначи Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. След като в програмата дойде ред на тази точка, тя беше оставена за разглеждане другата седмица с мотив, че указът, с който Радев отказва да назначи Чолаков все още не е излязъл в Държавен вестник.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Георги Чолаков беше избран с 20 гласа „за“ от предишния състав на ВСС на 11 септември на фона на обществен дебат, дали процедурата не трябва да се проведе от новоизбраните магистрати, които тогава още не бяха встъпили в длъжност. Президентът Румен Радев изчака това да се случи официално на 3 октомври и след това съобщи, че връща избора на Георги Чолаков.
Георги Чолаков
От цялото изявление на Боян Магдалинчев не стана ясно дали новият ВСС ще реши да започне цялата процедура по избор на председател на ВАС отначало, дали ще изслуша отново кандидатите, които се явиха през септември – Георги Чолаков и Соня Янкулова, нито с какво мнзоинство ще бъде направен изборът. Личното мнение на Магдалинчев е, че кандидатурата на Георги Чолаков трябва да се прегласува. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение, дори то да е на един и същи кандидат.


Leave A Reply