Дебат относно създаването на Европейска прокуратура беше проведен по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург. Участие взе комисарят по правосъдие и защита на потребителите Вера Юрова. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приветства създаването на прокуратурата след години опити за подобряване на сътрудничеството между държавите-членки и продължителния застой в преговорите.

Европейска комисия снимка: БГНЕС

Европейска комисия
снимка: БГНЕС

Според Радев европейските икономики и данъкоплатци заслужават по-добра защита на парите, които отделят за бюджета на ЕС. Той изтъкна, че в момента годишно се губят поне 50 млрд. евро ДДС поради трансгранични престъпления, включително с европейски средства. „Европейските фондове трябва да допринасят към стимулиране на растежа, създаване на работни места, увеличаване на кохезията между различните държави-членки, а не да облагодетелстват престъпници“, категоричен бе Емил Радев.
Българският евродепутат заяви, че новата прокуратура ще подобри сътрудничеството и обмена на информация относно разследването на редица престъпления, свързани с европейски средства – измами, корупция, пране на пари, тъй като й се гарантира независимост и й се предоставят нужните инструменти за разследване. В същото време тя ще осигури и високо ниво на спазване на процесуалните права в Европейския съюз.

Емил Радев подчерта, че Европейската прокуратура трябва да разполага с едни от най-добрите прокурори, ефективни вътрешни правила и адекватен бюджет. Той допълни, че тези въпроси ще бъдат обсъждани по време на българското председателство на Съвета на ЕС, така че прокуратурата да може да заработи напълно през 2020 г. Радев припомни, че България е един от най-ранните поддръжници на Европейска прокуратура. Той изрази надежда, че успешният старт на новата структура е приоритет за всички държави-членки, които участват в нея.


Leave A Reply