„Последните дни в централата на БСП получихме над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения и шуробаджанащина“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на брифинг в Народното събрание.

Жельо Бойчев снимка: БГНЕС

Жельо Бойчев
снимка: БГНЕС

Бойчев уточни, че сигналите са и за кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки. „Даваме тази пресконференция днес, провокирани от призива на г-н Борисов, който каза, че искат да бъдат изяснени всички подобни случаи“, каза Жельо Бойчев.

Бойко Борисов, МС, снимка: БГНЕС

Бойко Борисов, МС, снимка: БГНЕС

„Откакто започнахме кампанията срещу шуробаджанащината на ГЕРБ – членове и симпатизанти на БСП са подложени на натиск и заплахи“, коментира още Бойчев . По думите на Бойчев в Община Габрово управлява фамилия, която прилича по-скоро на италианска.

снимка: gabrovonews.bg

снимка: gabrovonews.bg

Бойчев изрази надежда премиерът Борисов да реагира и по този въпрос и ясно да покаже дали ще има върховенство на закона в страната, ще има ли правила, които ще важат за всички.

Борисов, ГЕРБ

Попитан дали от ГЕРБ бламират своя лидер и министър-председател на България Бойко Борисов, Бойчев отговори: „Вчера бяхме свидетели на бунт на партията срещу нейния ръководител Бойко Борисов. Ясно стана, че това е кула карти, когато като махнеш една цялата ще падне“, каза Бойчев. Той заяви, че очаква този модел, съвкупно и заедно да се пази, но и така да си тръгне. Той подчерта, че БСП ще се противопостави на опита на ГЕРБ да се срасне с българската държава и ще застанат зад всеки, който подава сигнали.

Томислав Дончев

На въпрос дали искат от Бойко Борисов оставката на Томислав Дончев, Жельо Бойчев заяви, че премиерът е поискал да бъдат изяснени подобни случаи в страната. „Ние показахме каква е картината в още един български град. Може би тази роднино-семейна идилия, която се е заформила е в основата на тези добри изборни резултати, които ни се отчитат непрекъснато. Големият въпрос е какво ще направи оттук нататък ГЕРБ и как ще се разграничи от този феодален стил и метод на управление“, коментира Бойчев.

снимка: pia-news.com

снимка: pia-news.com

Депутатът заяви, че от БСП изнасят фактите и искат политическа реакция от ГЕРБ. „В дадения случай Томислав Дончев не ги е назначавал, но счита ли той, че е нормално роднините му да бъдат назначени там“, допълни Бойчев.

Снимка: DarikNews; Кристина Сидорова

Снимка: DarikNews; Кристина Сидорова

„За да бъде назначен някой в Габрово, трябва да е член на ГЕРБ. Това е моделът на град, в който с голямо мнозинство печели ГЕРБ“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Кристина Сидорова. Тя подчерта, че изнесените факти са в помощ на г-н Борисов и на ГЕРБ, за да нямат неприятното усещане да осветлят те роднинските назначения в Габрово. Сидорова представи схема за назначения, според която братът на Томислав Дончев – Момчил Дончев е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинско звено „Озеленяване“. „Управлява бюджет над 1 млн. лв. Назначен е без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря“, обясни народният представител.
gabrovo
По нейните думи братът на бившия народен представител Цветомир Михов от година и половина не работи в габровската болница, но това не му пречи да е част от Съвета на директорите и на тази си длъжност да получава заплата от няколко хиляди лева. „Кръстниците на кмета на Габрово са съответно: Мария Недева – председател на ОИК и РИК в Габрово, Момчил Недев – юрисконсулт на НЗОК и на големи европейски проекти, които изпълнява община Габрово. И двамата са назначени лично от Таня Христова, без конкурс“, каза още Сидорова. Тя подчерта, че фирмата на Цветомир Михов изпълнява обществени поръчки за поддръжка на автопарка на Общински пътнически транспорт – Габрово. „Областен управител на Габрово е съученичка на жена му. Нейният съпруг пък е зам.-директор в МВР. Едно семейство управлява областните структури в Габрово“, коментира народният представител от левицата.

Стоян Мирчев

Стоян Мирчев

„След като вчера разкрих същата роднинска схема в Силистра, нашият областен председател е бил заплашен директно от двама общински съветници за това, че сме изнесли информация за какъв октопод става въпрос“, заяви народният представител от левицата Стоян Мирчев. Той обясни, че общинският съветник Ганчо Маринов, който е назначил сина си в община Силистра и снаха си, като служител на общинска фирма, се е обадил и буквално е казал на председателя на БСП: „До два месеца ще те затрия, боклук такъв“.

Снимка: Web Silistra

Снимка: Web Silistra

„Председателят на общинския съвет Мария Димитрова също се е обадила на нашия председател и също го е заплашвала и тормозила по телефона. Тя е назначила мъжа си за обществен възпитател в община Силистра“, обясни народният представител. Според него това е лицето на една мафия, която със сила се опитва да прикрие следите си. „Това е октопод, който усвоява обществените средства и потъпква всички закони в община Силистра“, допълни Мирчев. По неговите думи ситуацията е същата и с кметицата в община Алфатар. „Г-н Борисов, хората в област Силистра вече не могат да търпят този мафиотски кръг. Вземете решения – има достатъчно документи за тези обвързаности. Отстранете тези мафиоти и не има позволявайте по този начин да тормозят български граждани и да ги заплашват за живота имл включително“, призова Стоян Мирчев.


Leave A Reply