„За мен работата с българите в чужбина е държавна политика към всички, които икономически, политически или исторически са се оказали извън територията на страната“,каза днес Илияна Йотова на официалното откриване на ХIII-та Световна среща на българските медии.

снимка: consulmoldova-bg.com

снимка: consulmoldova-bg.com

„Имам амбицията да превърна изпълнението на функциите си в нещо повече от официални визити“, посочи Йотова на срещата, която се провежда под патронажа на вицепрезидента в Кишинев, Молдова. Събитието, организирано от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии, е на тема „Политики на близостта“  и продължава до 8 октомври.

снимка: turkrus.com

снимка: turkrus.com

Според вицепрезидента политиката не бива да бъде „за“ българите в чужбина, а „заедно“ с българите в чужбина за България. „Съхранението и развитието на българските общности в целия свят не е само тяхна задача, а национална“, коментира българският вицепрезидент.

Image (1)

„Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина. Не приемам да изпълнявам само формално възложените ми по Конституция правомощия”, каза Илияна Йотова. „Не искам повече работа на парче, не е достатъчна нито само емоцията на носталгията, нито рутината на създадените практики“, допълни тя.


Leave A Reply