Испанското правителство отхвърли призивите на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон за посредничество относно исканията на региона за независимост. В официално изявление кабинетът посочва, че няма да има преговори, докато Пучдемон не изостави идеята си за независимост, която е смятана от Мадрид за незаконна. Централната власт подчерта, че ако лидерът на областта иска преговори или посредничество относно бъдещето на региона, той първо трябва да уважава закона.

„Пучдемон не само показа, че е лидер, който върви срещу закона, а е и лидер, който е много далече от реалността. Той действа срещу закона, срещу институциите, срещу Европа, както и срещу по-голямата част от каталунците“, заяви Сорая Саенс де Сантамария- вицепремиер на Испания.Сорая Де Сантамария

От своя страна Пучдемон обвини испанския крал Фелипе, че игнорира милиони каталунци, които не мислят като правителството. По думите на Пучдемон, кралят е разочаровал народа на Каталуния. Изявлението на регионалният лидер беше направено в отговор на реч на краля от вторник вечерта, в която монархът заяви, че правителството на автономната област е демонстрирало „неприемлива нелоялност“ с провеждането на референдума за независимост, въпреки забраната на Мадрид. Според краля, местните власти са нарушили демократичните принципи на върховенството на закона и са подкопали хармонията и мирното съвместно съществуване в Каталуния.

Мнение по спора за независимостта на Каталуния се чу и от страна на ЕС. Брюксел призова за диалог между испанското правителство в Мадрид и Каталуния, въпреки общия консенсус, че североизточният регион е пренебрегнал испанските закони. Зам. председателят на ЕК Франс Тимерманс обаче остро осъди полицейското насилие и заяви, че в никакъв случай не трябва да е решение в политически план.

epa06226112 European commission vice president, Dutch Frans Timmermans reacts during a press briefing on the side of EU general affairs council, in Brussels, Belgium, 25 September 2017. The press briefing mainly focused on the Polish judiciary and the Rule of Law dialogue, which is ongoing between the Commission and Poland since January 2016.  EPA/OLIVIER HOSLET

EPA/OLIVIER HOSLET

„ЕК призовава всички участници в този конфликт бързо да преминат от конфронтация към диалог. Нашият ЕС е изграден именно върху силата на диалога – да седнеш и да говориш с някого, особено когато има емоционално несъгласие с мнението на другата страна. Всички канали за комуникация трябва да останат отворени. Зачитането на закона обаче не е пожелателно, а задължително“, заяви Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК.

И докато напрежението между Мадрид и каталунските власти ескалира, източник от регионалното правителство заяви, че областта може да обяви независимостта си в понеделник. Тогава привържениците на независимостта в Каталуния ще проведат парламентарна сесия, за да анализират резултатите от вота.


Leave A Reply