Пет стъкла на мотриса „Дезиро” са счупени, щетите са за 12 000 лв. Това съобщиха от пресцентъра на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД. Снощи около 21:40 часа дизеловият мотрисен влак  е замерян с камъни в участъка между Копиловци и Кюстендил.

бдж

Мотрисата е обслужвала пътнически влак от София за Кюстендил. В резултат на вандалската проява са счупени пет странични стъкла на дизеловата мотриса, която е част от най-новия подвижен състав на националния железопътен превозвач. При инцидента няма пострадали пътници или служители на железницата, но посегателства от този род сериозно застрашават живота и здравето на пътниците и служителите на БДЖ.

Снимка: swissinfo.ch

Снимка: swissinfo.ch

Нанесените щети на мотрисата се равняват на 12 000 лв., като цената на едно ново странично стъкло е около 3 000 лв. Подобни посегателства допълнително усложняват състоянието на дружеството, като фактически саботират всички усилия на неговото ръководство за предлагане на по-добра и по-качествена услуга.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

От началото на 2017 г. това е 75-ият случай, при който влакове на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД са замеряни с камъни. От БДЖ обръщат внимание на това, че хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек. Щетите, които националният железопътен превозвач понася всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове. „Неизмеримо по-важни от парите са човешкият живот и здраве!“, заявяват от БДЖ.


Leave A Reply