Днес е международния ден на учителя. Датата се отбелязва в над 100 страни, сред които и България.
учител
По данни на Евростат профилът на българския учител е специалист с висше образование, от женски пол, над 50-годишна възраст. България е на трета позиция в Европейския съюз по степен на феминизация на учителската професия – около 84 на сто от българските учители в началното и средно образование са жени, което прави близо 38 хиляди жени-преподавателки. Страната ни е на втора позиция в Общността по застаряване – близо 48 на сто от целия педагогически персонал е над 50 години.Най-феминизирана е учителската професия в Латвия, а Италия е страната с най-застаряващ учителски персонал. Най-нисък процент застаряващи учители е отчетен в Малта – 13 на сто.
Милена Дамянова
„Днес е Международният ден на учителя – ден, в който всяко общество, което цени знанието и инвестира в новите си поколения показва заслужена почит към хората, които е натоварило да възпитават и да образоват“, се посочва в поздравителна декларация от името на ПП ГЕРБ. „80 млн. лева, 15% увеличение на заплатите на учителите. Повече пари за цялата система на образованието, в сравнение с предходната бюджетна година. Инвестиция в образованието и учителя- това е ясно поет и изпълняван от управляващото мнозинство ангажимент“, изтъква в поздравителното писмо народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на образователната парламентарна комисия Милена Дамянова. „Обявихме, че учителите са в основата на промяната в образованието в 21 век“, посочва тя и допълва, че общество, което не зачита своите преподаватели губи своето бъдеще. „Промените една по една вече са факт. Работим всеки ден за тях. Слушаме какво ни казват учителите и родителите, преодоляваме статуквото“, пише още депутатът от ГЕРБ.
Корнелия Нинова
„Прекланяме се пред труда ви, пред любовта и всеотдайността към децата. Това се посочва в поздравителен адрес на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод Международния ден на учителя, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП. В поздравителния адрес на Нинова се посочва още: „Скъпи учители, Вече 23 години по инициатива на ЮНЕСКО, в над 100 държави в света, се отбелязва Международния ден на учителя. Това е признание за изключителната роля на всички вас в развитието на съвременното общество. Защото вие сте тези, на които родителите поверяват децата си, а обществото – своето бъдеще. Винаги ще имате нашето дълбоко уважение и признание, и нашите последователни усилия за ново качество на образованието в България, за достойно заплащане на вашия труд, за реално ангажиране на всички държавни институции в решаване на проблемите на българското училище. Честит празник!“

Кадър: Informo.bg

Кадър: Informo.bg

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. По повод 40-годишнината от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи датата като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден се отбелязва за първи път. Много учителски организации в целия свят отбелязват празника с различни дейности, с които призовават за повече свобода, професионална независимост, финансиране и осигуряване на необходимите технически и други средства, които са от особено значение за качественото и резултатно образование по света.


Leave A Reply