Парламентът одобри годишния доклад за националната сигурност на България за 2016 г. „За“ доклада гласуваха 104 народни представители, „против“ – 96 и „въздържали се“ 0, с което той бе приет. В Доклада се съдържа оценка на рисковете и заплахите за националната сигурност в различни области.

снимка: Informo.bg

снимка: Informo.bg

В него е направен извод, че спрямо 2015 г. общата престъпност намалява, като се увеличава разкриваемостта. През 2016 г. са регистрирани 103 773 престъпление, което е намаление с около 7,4% спрямо 2015 г. Разкрити са 49 460 от регистрираните престъпления, като нивото на разкриваемост се е увеличило с 8,8 пункта спрямо 2015 г. Като основен риск и заплаха за националната сигурност е изведена заплахата от терористични актове.

NATO НАТО Русия

В доклада се посочва, че „действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват основната цел за единна, свободна и мирна Европа“. Съгласно документа влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС поставя пред сериозни изпитания изградената Европейска архитектура за сигурност.

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Гласувах „против“ доклада за националната сигурност за 2016 г., защото той показва цялата несъстоятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в отрицателен вот след гласуването на доклада. Нинова раздели документа на три части. „В едната част правителството на Борисов отчита какви реформи е направило през 2016 г. Например казва: „Направихме образователна реформа“. Във втората част отчита резултата от тези реформи и казва: „В образованието през 2016 г. се увеличиха напускащите деца от училище, неграмотността и т.н. Третата част: „Ще продължаваме по същия този път“, т.е. „направихме реформи, в резултат на тях се влоши състоянието на системите в България, но ние продължаваме по този начин“, коментира лидерът на БСП. Нинова заяви, че БСП не може да подкрепи такава политика и затова е гласувала „против“.

Мустафа Карадайъ  снимка: БГНЕС

Мустафа Карадайъ
снимка: БГНЕС

„Докладът за сигурността за 2016 г. е страшно закъснял и това е първата заплаха за националната сигурност“, заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. „Поставеният за разглеждане годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г. има за основна цел да представи оценките за изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, за ефективността на политиката за национална сигурност, както и за действията, които институциите на държавната власт планират да предприемат през следващия период, т.е. през 2017 г.“, каза Карадайъ. По думите му, имайки предвид, че остават три месеца до края на годината, този доклад е страшно закъснял.
ДПС
Карадайъ подчерта, че ДПС не може да приеме, че ефективното противодействие на радикализацията изисква изграждане на система за ранно сигнализиране на прояви. Той попита защо докладът мълчи за действията на националистически формации в страната. „Липсва ясна позиция и стратегия за създаване, поддържане на междусъседските отношения на страната“, заяви Карадайъ. По думите му сега България има възможността да се прояви със стратегията за разширяването на ЕС. Той поясни, че оценките на ДПС за доклада са критични и те няма да го подкрепят.


Leave A Reply