При положение че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви президентът Румен Радев на пресконференция с полския си колега Анджей Дуда във Варшава, предаде БТА.

„По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства – и отвътре, и отвън“, каза Радев. Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза – с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност, заяви президентът Радев.

Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген. Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави, отбеляза Радев. Той благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството.


Leave A Reply