„Недейте да ни въвличате в този „самолет-гейт“, който вие организирахте с вкарването на президента в него“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към БСП по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет. „От всичко това, което се случва, и със всички процедури, които коментираме и излязоха в публичното пространство направихте „самолет-гейт“, вие го провокирахте“, посочи той.

Цветанов

„Всички останаха с впечатление, че имате защитна реакция, за да не се споменава ген. Радев, но никъде в доклада той не фигурира. Вие го назовавате, вие го слагате като опорна точка“, уточни Цветан Цветанов. „Има извършена огромна по обем работа от една комисия, гласувана от парламента. В момента водим дебат по същество. Предлагам да се концентрираме върху това, какво трябва да направим днес – да гласуваме доклада на комисията“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Румен Радев

„Направихте така, че държавата да се сочи, че прави процедура, която под една или друга форма обслужва някакви други интереси“, обясни той. „Ние сме държава в НАТО, трябва да имаме стратегическо партньорство и когато има обективни факти, те трябва да бъдат чути“, каза още Цветан Цветанов.

Антон Тодоров

Антон Тодоров

„При работата със секретната и несекретната информация разбрахме, че не президентът Радев, а ген. Радев е човек, който не е приятел на истината“, заяви народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров от парламентарната трибуна. „На 16 юни 2014 година пише опорни точки на тогавашния служебен премиер Пламен Орешарски, свързани с единия доставчик. Те са по отношение на компанията „СААБ“, производител на „Грипен““, обясни той. „Това не са хвърчащи документи. Всеки, който е искал, е могъл да ги намери“, коментира Антон Тодоров.

Самолет „Грипен”

Самолет „Грипен”

„Не знам дали един ръководител на проектния екип трябва да прави опорни точки на служебния премиер, особено пък само за едната компания“, посочи депутатът. „На 19 май тази година президентът каза, че никога не е изготвял становище за „Грипен“. Мачът свърши. Разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината, няма да споря, ако някой каже, че е заклет лъжец“, коментира Антон Тодоров. „Ген. Радев си позволи да нарича комисията лобисти. Току-що доказахме, че има някой друг, който е лобист, но не сме ние“, уточни депутатът. Според него президентът сигурно е бил мотивиран от „Грипен“. „Не е взел 5 млн., да не си помислите. Мотивиран е с потупване по рамото“, каза още Антон Тодоров.

Таско Ерменков

Таско Ерменков

„Вие сте в последното действие, предстои падане на завесата „ГЕРБ управлява България“, но вие сте некадърни актьори и няма да получите аплодисменти“, каза народният представител от ПГ на БСП Таско Ерменков. „Вече не става въпрос за закачка, особено с предишното изказване“, каза Ерменков по повод изказването на Антон Тодоров. „Докладът на Комисията за самолетите е елемент от пълномащабната война на ГЕРБ срещу президента – човекът с най-големия рейтинг в държава“, каза Еременков.

Радев

Според него големият рейтинг на президента е причината от ГЕРБ да не могат да спят спокойно. Таско Ерменков поясни, че е станало ясно, че за ГЕРБ не е важна истината, а войната. Той посочи, че вероятно от ГЕРБ се надяват техният лидер да заеме мястото на президента. „Няма да го заеме, не може. Не е дорасъл до него“, заяви Ерменков.

Той посочи, че БСП са издигнали Радев, а не ГЕРБ. „Не винаги можете да реагирате адекватно на предизвикателствата на момента, но все пак повече от една година да проумеете, че не сте били прави тогава, ми се струва доста дълъг период. Нещо като бавно развити. Тази бавност на развитието е пагубна за България“, допълни Ерменков.

Цветан Цветанов

„С всичко, което говорите, само създавате лошия образ на президента Румен Радев“, заяви Цветан Цветанов в отговор на изказванията на депутатите БСП. „Единственото, което имаме като цел в Комисията за изтребителите, е да излезе истината. Българските данъкоплатци трябва да платят 1,5 млрд. за закупуването на самолети“, заяви той. „Когато има такава тенденциозност и острота в говоренето от ваша страна, повярвайте ми, че се създава друго усещане в хората“, коментира Цветан Цветанов към БСП.

избори

„Казахте, че вие сте го издигнали и вие сте го избрали. Мога да кажа, че Румен Радев го избраха българските избиратели“, посочи той. „Избирателите, които го избраха на втори тур, бяха 2,6 млн. Вие винаги, когато сте правили максималната си организация, сте достигали не повече от 950 хил.“, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ. „Действително трябва да бъдем много внимателни, когато се изказваме за президентската институция. Дали ни харесва или не, смятам, че всеки призна изборния резултат, когато приключиха изборите. Всеки знае, че президентът Румен Радев е с 5-годишен мандат“, каза още той.

Корнелия Нинова

„Въпреки битките, които водим, ние живеем в парламентарна република. Тук не се намират беквокалисти, това са хората в държавата, които определян пътя в държавата, но между нас има разлика, г-н президент. Тези хора отдясно искат да използват този парламент за битка срещу вас. Ние няма да го позволим. Това е разликата между нас. Това е алтернативата, която могат и българските граждани да видят и да избират. Зад вас сме г-н президент“, заяви от своя страна от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството.

„Това, което правите както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция. Тя започна от една пресконференция на председателя ви на ПГ, в която той обвини президента в лобизъм и намекна за корупция. След това последва създаването на тази комисия, която да ползвате като бухалка“, каза Нинова и поясни, че ще подкрепи държавния глава по две причини – партийна и държавническа.

бсп, корнелия, радев

„Ние издигнахме, подкрепихме и работихме за избора на президента Радев. Благодаря на онези българи, които не са членове на БСП, но повярваха, че БСП им предлага достоен президент, който може да промени България. Ние стоим зад президента Радев като партия и прилагаме за тази подкрепа един единствен критерий – той изпълнява ли ангажиментите, които пое по време на предизборната кампания. И за една година той не е отстъпил на милиметър от тях“, каза Нинова.

По думите ѝ държавническата причина за подкрепата на БСП към президента е, че ГЕРБ използва тази комисия и цялата институция парламент за война с друга институция – президентската, за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост. Нинова е категорична, че с тази комисия ГЕРБ използват една институция срещу друга за партийни цели. „Това е една от причините да нарече вас беквокали“, твърди лидерът на социалистите.

 


Leave A Reply