Руският газов гигант „Газпром“ не изключва възможността да е необходимо строителството на нови газопроводи, които да удовлетворяват увеличеното търсене на енергия от страна на Европа. Това заяви заместник-председателят на управлението на холдинга Александър Медведев в интервю за ТАСС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Отговаряйки на въпрос за възможното строителство на допълнителни мощности, Медведев заяви, че това ще е необходимо, ако се запази тенденцията за повишено търсене. „Очевидно е, че ако тази тенденция се запази, то транспортните мощности за удовлетворяване на търсенето на Европа по отношение на вноса на газ, даже при осъществяването на „Северен поток-2“ и двете отсечки на „Турси поток“ ще бъдат недостатъчни“, заяви той.

турски поток

Медведев подчерта, че Европа е признала необходимостта от доставка на руски газ. По думите му последната зима е показала, че „може много да се говори за възобновяемите източници на енергия, но когато зимата наближи, единственият надежден източник за снабдяване с енергия е газът“.

Северен поток

По отношение на проекта „Северен поток-2“ заместник-председателят посочи, че не се съмнява в работата му с пълна мощност. Строителството на газопровода „Северен поток – 2“ трябва да започне през 2018 г. и да завърши в края на 2019 г. Тръбопроводът с дължина 1220 км ще мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия. Пропускателната способност на всеки от двата лота е 27.5 млрд. куб. м годишно. Новият газопровод ще удвои мощността на първия „Северен поток“, чийто маршрут в основни линии ще повтори.


Leave A Reply