Френският президент Еманюел Макрон предизвика политически фурор, след като призова профсъюзни дейци и работници във фабрика да спрат да „създават хаос“ и да си намерят друга работа. Опозицията от крайнодесни до крайнолеви разкритикува „арогантността“ и „презрението“ от страна на човек, „роден със златна лъжица в устата“. Говорителят на президента заяви, че той е казал това, което „мнозина си мислят“.

Макрон

По време на посещението си в център за обучение в Централна Франция, Макрон бе информиран от социалистически представител, че в местен завод има проблем с наемането на работници. „Има някои, които вместо да създават хаос, би било по-добре, ако си потърсят работа там, защото някои от тях имат нужната квалификация“, каза президентът.

Франция, протест

Във Франция имаше протести на профсъюзите и крайната левица, насочени срещу трудовите реформи на правителството, които имат за цел да подобрят бизнес климата в страната, както и да гарантират, че тя ще остане икономически лидер в Европа.

Европейски парламент, Страсбург, Франция 29 знамена - знамената на 28-те членки и знамето на Съюза

В свое изказване френският президент посочи още, че нарастващите различия между страните членки на Европейския съюз, както и липсата на „съвместен проект“, представляват най-голямата заплаха за европейския проект. Макрон подчерта, че „връщането към националните интереси“ е „най-лошата опция“ за континента.

еврозона

Той заяви, че европейците трябва да работят заедно, за да предложат „перспектива и прогрес“ на всеки индивид. В интервю Макрон коментира, че визията му е за по-обединена Европа, в която еврозоната ще има собствен финансов министър, бюджет и законодателен орган, който е независим от Европейския парламент.


Leave A Reply