Оставката на Делян Добрев е рядко срещан морален акт, смята проф. Михаил Константинов. В сутрешния блок на телевизия „Европа“ той подчерта, че от БСП не са представили доказателства за нарушения на закона и не са сезирали дори Комисията за установяване на конфликт на интереси.

„В този случай въпросът трябваше да бъде поставен така – господин Добрев нарушил ли е закона или не го е нарушил. Ако го е нарушил, има и други санкции, но ако не го е нарушил, то тогава стига. Освен това, тези така наречени приятелски назначения, които дразнят хората – има ли партия, в която да ги няма? Няма“., заяви проф. Михаил Константинов.

Проблемът с роднинските назначения може и да има правни последици, но не така стои въпросът с познанствата и приятелствата. В крайна сметка най-важното е кой каква работа върши и дали е добър в областта си, смята анализаторът:

„Ако си вършат работата, ако са добри професионалисти, ако спазват законите, тогава няма нищо лошо в това, че двама близки познати работят в едно предпиятие. В крайна сметка, какво искате -ако един човек работи, всичките му приятели да не работят? Особено в малките селища, то там има едно-две предприятия, които работят. Тоест – един като се настани там, другите какво, да напуснат България ли?“., категоричен е проф. Михаил Константинов.

Професор Михаил Костантинов коментира и отношенията между премиера Борисов и президента Радев, като подчерта, че за България е добре, че двамата нямат тежки конфликти.

„Конфликтите там не са тежки, защото и двамата осъзнаха, че това би било самоубийствена битка, ако се сблъскат и освен това няма да бъде от полза за България. И президента и премиера заемат позиции, за които единствената и най-висша цел трябва да бъде доброто на България. България над всичко“., обясни проф. Константинов.

От студиото на „Европа сутрин“ проф. Константинов призова да бъде намален до минимум езика на омразата, който все по-често звучи от парламентарната трибуна.


Leave A Reply