„Окончателното приемане на България в Шенген е задължително, след като страната ни е изпълнила всички условия за започване на процедурата“, коментира пред телевизич „Европа“ евродепутатът Ангел Джамбазки. По негови думи частичният достъп, който страната ни има до информационната система на Шенген е много важен, тъй като България пази границите на всички европейски страни.

снимка: turako.ru

снимка: turako.ru

„Аз бях много скептичен по отношение на Шенген, особено в пика на емигрантската криза, защото повечето от нелегалните мигранти, милиони хора,търсеха начин да се доберат до някоя Шенгенска държава, за да отидат до Германия, и ако преди 2-3 години водехме този разговор, щях да бъда твърде против и бях. Но в променената ситуация, в която България е изпълнила всички технически критерии, и неприемането на България и Румъния в Шенген е чисто политически въпрос на Холандия“, заяви Джамбазки.

Марк Рюте, снимка: ANP BAS CZERWINSKI

Марк Рюте, снимка: ANP BAS CZERWINSKI

„Заради местните им разправии и местното управление на Рюте – министър-председател социалист, с местните националисти, те налагат това вето. Вижте лицемерието и двойния стандарт – изпълнени са критериите, председателят на комисията Юнкер казва, че за да се затвори този въпрос би трябвало да има приемане на България и Румъния, защото има изпълнени критерии. Допускането до информационната система е абсолютно задължително, от гледна точка на това, че българските гранични служители пазят и холандците“, заключи евродепутатът.


Leave A Reply