Германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са обсъдили кризата в Каталуния по време на телефонен разговор. Разговорът сигнализира, че има загриженост около потенциалното обявяване на независимост следващата седмица от страна на регионалния парламент и реакцията на испанското правителство, които могат да тласнат страната в най-дълбоката ѝ политическа криза от десетилетия.

Каталуния

„Те обсъдиха ситуацията в Испания, освен всичко останало“, посочи източник от ЕС, без да се впуска в детайли. Загрижеността нараства и сред останалите столици на ЕС заради възможното негативно влияние върху испанската икономика – четвъртата най-богата в Еврозоната. „Европейските министри на финансите, събиращи се в понеделник и във вторник на среща в Брюксел, може да обсъдят въпроса, макар и официално да не е на дневен ред“, посочи източникът от структурите на ЕС.

Мариано Рахой

ЕК неколкократно призова каталунските и испанските лидери да открият политическо решение на въпроса. Европейските лидери изразиха подкрепа на испанския министър-председател Мариано Рахой. Някои европейски страни се притесняват, че призивите за независимост на Каталуния могат да разбудят подобни движения и на други места в континента.


Leave A Reply