„Референдумът за независимост на Каталуния стои в разрез с испанската конституция и няма как да бъде признат от международното право“, каза Росен Плевнелиев пред Фокус. Той определи случая с Каталуния като ненаучен урок от историята, довел до тежка конституционна криза в Испания.

Испания, Каталуния

„ЕС посочи много ясно, че този референдум беше организиран, въпреки решението на Конституционния съд на Испания, който го обяви за незаконен, преди да се проведе. ЕС посочи много ясно, че този референдум противоречи и на конституцията на Испания, която повелява много ясно, така както и конституцията на всяка страна членка на Европейския съюз, че националният суверенитет се осъществява от целия народ, а не само от някаква част от него“, заяви Росен Плевнелиев.

снимка: Уикимедия

снимка: Уикимедия

„Някакви хора в Каталуния решават да се отделят, а целият испански народ трябва да вземе решение за бъдещето на Испания. Именно затова Европейският съд категорично осъжда и ще продължава да осъжда тези незаконни действия“, обясни той. Росен Плевнелиев допълни, че българското правителство е реагирало адекватно и няма да признае референдума в Каталуния. Според него случаят в автономния регион е резултат от силната националистическа вълна, заляла Европа през последните години.


Leave A Reply