Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че страната ще проведе антитерористична операция в Идлиб. „Днес започва повратна операция в сирийската провинция Идлиб, която ще продължи и нататък. Ние никога няма да позволим коридор на терористите по границата ни със Сирия“, заяви Ердоган.

снимка: mei.edu

снимка: mei.edu

Той добави, че целта е да се осигури сигурност в Идлиб чрез разширяване на района, изчистен от терористи по време на предишната операция „Щитът на Ефрат“, и добави, че операциите в района ще продължат“. Президентът също така подчерта, че Турция няма да позволи сепаратистки операции в Ирак и в Сирия, както „няма да позволим подобни операции и в рамките на собствените си граници“.

Турска армия, Сирия

Ердоган обясни, че все още турски войници не са навлезли в Идлиб и не участват в операцията, сочейки, че операцията в момента се провежда от опозиционната Свободна сирийска армия. „В момента турските въоръжени сили подкрепят Свободната сирийска армия от Турция, докато руските сили предоставят въздушна подкрепа за операцията“, уточни той.


Leave A Reply