Първи октомврийски сняг и рязко застудяване у нас от днес. Температурите паднаха на места с повече от 10 градуса в сравнение с тези през вчерашния ден. Сняг заваля на връх Мусала, природен парк Витоша, в Трънско, при прохода Петрохан, както и над проходите с височина над 500 метра.

Хижа Ком

Хижа Ком

От Агенция пътна инфраструктура предупреждават шофьорите да не тръгват на път с автомобили с летни гуми и да се движат внимателно и със съобразена с пътните условия скорост.

снимка: бТВ

снимка: бТВ

Особено внимателни бъдете при преминаването си през високите части на автомагистрала Люлин, където вали дъжд и сняг. За 18 области на страната е в сила оранжев код за обилни валежи, за останалата част от страната кодът е жълт.

снимка: бТВ

снимка: бТВ

Според областните управи службите и кметовете от районите с оранжев код са в готовност за очакваните обилни валежи. Наблюдават се нивата на водата в язовирите и критичните участъци от реките според Закона за защита при бедствия.

хижа Ком

хижа Ком

Дадени са и указания на териториалните структури на „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността за действие при извънредни ситуации. Компаниите, които отговарят за поддържането на пътищата, са в готовност да реагират веднага и да обработят настилките против заледявания. Очакванията на синоптиците са валежите да продължат и в утрешния ден.

снимка: бТВ

снимка: бТВ

На връх Мургаш снежната покривка е 4 см., на връх Ботев и Черни връх – 2 см, съобщиха за от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. През деня най-голямо е количество на валежите в Монтана, където са паднали 63 л./кв. м., и във Враца – 58 л./кв. м. В Оряхово са отчетени 54 л./кв. м., във Видин и Кнежа – 36 л./кв. м., в София – 25 л./кв. м.


Leave A Reply