Хиляди хора се стекоха на един емблематичните площади на испанската столица – пласа де Колон, в израз на подкрепа на единството и конституцията на пиренейското кралство. Участниците в акцията се обявяват и против едностранното излизане на Каталуния от състава на Испания. Събралите се скандират: „Да живее Испания! Да живее кралят! Да живее Каталуния!”, „Няма да водим диалог с пучисти”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В демонстрацията се включиха хора от други селища, пристигнали в Мадрид специално по този повод. „Каталунците трябва два знаят, че не сме ги изоставили”, каза гражданин, който участва в демонстрацията. Според него „автономните власти са нарушили всички възможни закони и се опитват да отделят каталунците от останалите испанци”. „Мисля, че централното правителство трябва да вземе мерки, за да сложи край на действията на Женералитета (регионалното правителство на Каталуния)”, каза той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Друг участник в демонстрацията, каза, че регионалните власти трябва да спрат да обещават на хората неща, които не могат да им дадат. „Каталуния е също толкова Испания колкото са Галисия или Валенсия. Не разбирам какво се опитват да постигнат властите в Каталуния като организират незаконен референдум”, посочи той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В различни части на Испания се провеждат и други демонстрации с призив към диалог между Мадрид и Барселона. Участници с бели футболни фланелки се събраха в различни градове. В Барселона пред кметството акцията събра няколко стотин души.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На 1 октомври в автономната област се проведе гласуване по въпроса за излизане на Каталуния от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от общо имащите право на глас 5,31 млн. каталунци, а 90,18% от тях се обявиха за независимост. Мадрид смята референдума за незаконен и отказва да признае резултатите. В Барселона още преди гласуването обявиха, че вотът ще има законна и обвързваща сила.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Централните власти настояват властите в Каталуния да се откажат от идеята за едностранно обявяване на независимост и да свикат нови избори. Регионалното ръководство засега не смята да отстъпва. На 10 октомври в Каталуния трябва да има заседание на автономния парламент с участието на лидера Карлес Пучдемон. На него се очаква той да „информира за политическата ситуация” в региона.


Leave A Reply