Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да установи коалиционни преговори със Свободната демократическа партия (СвДП) и със „Зелените“. По време на реч в Дрезден тя посочи, че няма друга реалистична възможност за формиране на правителство. „Ясно е, че социалдемократите няма да имат възможност да бъдат в правителството на национално равнище в обозримото бъдеще, така че ви съветвам, да не мислите за това повече“, заяви Меркел.

Германия

Германия

Партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС) и нейните съюзници от Бавария Хрисиянсоциален съюз (ХСС) ще се срещнат в неделя, за да сключат споразумение по миграционната политика, за да може двете партии да се насочат към коалиция със СвДП и със „Зелените“ – наричана „ямайска коалиция“. „Ще направя всичко, за да може да придвижа това напред. С добра воля, това е възможно“, убедена е тя.

Снимка:  EPA/ULI DECK/ БГНЕС

Снимка: EPA/ULI DECK/ БГНЕС

Основното предизвикателство за Меркел ще бъде да убеди своите съюзници от Бавария да подкрепят  „ямайската коалиция“  – консерваторите, свободните демократи и „Зелените“. Самата Меркел е убедена, че задачата е много трудна, защото има редица различия в политиките на трите партии, особено по отношение на бежанската криза и начините за справянето с нея. Все пак канцлерът смята, че постигането на съгласие с ХСС е възможно, въпреки различията за миграционната политика. Всяко коалиционно споразумение ще бъде подложено за гласуване от членовете на Християндемократическия съюз.

мигранти, бежанци

„Някои акцентират, включително и аз, на факта, че член 16 от германския закон за убежището не посочва граници за броя бежанци. Отделно от това европейското законодателство предхожда германското по този въпрос. Други политици, в това число и нашата сестринска партия ХСС от Бавария, твърдят, че миграцията и предоставянето на убежище поглъщат много ресурси и трябва да се постави таван за приема на бежанци. Според тях ни трябва лимит от 200 000 души на година. В неделя имаме разговори между ХДС и ХСС. Ще говорим как можем да изградим надеждно правителство, което включва нашия консервативен блок, Свободната демократическа партия и „Зелените“. Това ще бъде много трудна задача, но ще се борим за правилните отговори и решения, за да съставим силно и стабилно правителство. За да можем да кажем в края на мандата, че Германия се справя по-добре през 2021, отколкото през 2017 година“, категорична е Меркел.

European and German flag
Меркел призна, че Германия не се е справила успешно със задачата да убеди останалите членове на ЕС да поемат солидарно бремето на бежанската криза. „Ще работим упорито в това направление, защото ни трябва по-добър контрол и управление на бежанските потоци“, увери канцлерът.


Leave A Reply