Около 950 000 души излязоха на протестна демонстрация по улиците на Барселона срещу отделянето на Каталуния от Испания. Бройката е съобщена от организаторите на мероприятието от Каталунското гражданско общество. Междувременно от регионалната полиция излязоха със значително по-малка цифра – 350 000 души.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Към днешната демонстрация, която се проведе в столицата на автономния регион, се присъединиха не само негови жители, но и испанци от други части на страната. В края на демонстрацията пред събралите се реч изнесе и перуанският писател и носител на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Не искаме предприятията да напускат Каталуния като болни от чума средновековен град. Искаме Каталуния да е локомотива на Испания, културната столица на Испания“, каза той. По думите му пиренейското кралство е „земя на свобода и законност“ и сепаратистите „няма да разрушат това“. Варгас Льоса посочи също, че митингът е надминал очакванията на своите организатори.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Мероприятието идва на фона на обтегнати отношения между местната власт и правителството в Мадрид, след като Каталуния проведе референдум за независимост в началото на месеца, на който над 90% от избирателите поискаха отделянето на региона в самостоятелна държава. Резултатите от него не бяха приети от испанските власти, които се опитаха да възпрепятстват провеждането му. На 10 октомври в Каталуния трябва да се проведе заседание на регионалния парламент с участието на каталунския президент Карлес Пучдемон, на което се очаква да бъде обявена независимост.


Leave A Reply